Hoppa till innehåll

Tanabata 七夕på svenska i Botaniska Trädgården lördagen den 7 juli

juli 6, 2012

Foto: Palle Dahlstedt

Lördag den 7 juli  kl 12, 14 och 16 firar vi Tanabata, en asiatisk stjärnfestival, med den som vill i Botaniska Trädgården i Göteborg. Det är en del av Kulturförvaltningens ”Sommarunderhållningen.”

Med hjälp av det japanska sagoskåpet, kamishibai, berättar jag den tusen år gamla sagan om Tanabata, som ursprungligen kommer från Kina.

Tanabata är en kärlekssaga om vävarprinsessan Orihime och herden Hikoboshi

Tanabata är en kärlekssaga om vävarprinsessan Orihime och herden Hikoboshi

Alla får skriva sin önskan eller bön och sedan hänger vi upp dem i bambun i Botaniska.

Tanzaku, önskingarna, vaggar i vinden på bambun

Vi avslutar med en Bon Odori, en  ringdans som vi dansar för att vi själva och våra förfäder ska må bra och ha trevligt. Jag har valt fiskevisan och dansen Zoran Bushi från Hokkaido. Jag tycker den passar Göteborg.

Bon Odori

I diskussion med Botaniska ville vi inte låta allas personliga önskningar hänga kvar och regna sönder. När jag hänger dem hemma i vår egen bambu tycker jag att det är fint att de hänger kvar och fladdrar i vinden så länge som möjligt. I Botaniska tar vi ned dem på eftermiddagen och samlar in alla önskningar och skickar dem till ett tempel i Japan, som ett kulturutbyte. Tanabata på svenska, till Japan.

Förra året reste jag personligen till templet och lämnade dem till Narihito Terauchi. Så här ser det ut i templet när han välsignar alla tanzaku/önskningar:

Vi tillverkar tanzaku av papper vi fått av Britt Ramsten på Kulturförvaltningen, genom att klippa dem i bitar och trä dem på snören. Här är en video (på engelska)  som visar hur man kan göra tanzaku lite mer utsmyckade:

Nunose Jinja restaurerades medan jag var på besök. Taket byttes ut. Det görs var trettionde år, på samma sätt som för flera hundra år sedan. Allt färre hantverkare vet hur man reparerar dylika tak, som finns på tempel men också på traditionella hus.
(T ex i filmen Min granne Totoro). Här är Narihito Terauchis (templet har ett eget Youtube-konto) egen film om reparationen:

Vi ses på Tanabata!

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: