Hoppa till innehåll

Shirabyoshi

december 27, 2011

Shizuka Gozen, shirabyoshidansare och hjältinna i Sagan om Heike

Studio BuJi skapar en föreställning speciellt för Tredje Våningen som får urpremiär kl 19 den 4 april 2012. På scenen finns koreografen och dansaren Ami Skånberg Dahlstedt, japanska flöjtisten Nonaka Kumiko från Kyoto, samt elektronmusikern Palle Dahlstedt, med ljussättning av Åsa Holtz. Tredje Våningens hemisda: http://www.3vaningen.se/

Nonaka Kumiko, Noh flöjtspelare

Nonaka Kumiko, Noh flöjtspelare

Shirabyoshi var Heian-tidens oerhört populärara dansöser som gestaltade män i en folklig tradition som blev upphöjd till hovkultur. Den kom att bli en del av den i väst så hyllade Noh-teaterns ursprung – som traditionellt bara tillåter män på scen. Dessa danser vävs samman med de lika gamla Imayo-sångerna, (moderna sånger) som var både hyllningar till Buddha och skildringar av dåtidens vardagsliv i högt och lågt. De numera tonlösa texterna nytonsätts av Nonaka och Dahlstedt. Nonaka Kumikos hemsida:  http://fuu-chou-sha.jp/profile_e.html

Palle Dahlstedt, tonsättare och forskare

Ami Skånberg Dahlstedt har skrivit ett manus där Shirabyoshi-dansarens mycket speciella situation belyser hennes egen, och deras umbäranden gör att vi kan förstå våra egna, skildrat genom traditionell och nutida experimentell dans, musik och kostym. Det nära skildras och tydliggörs genom något främmande och resultatet är något allmänmänskligt.

I somras studerade Ami in ett klassiskt stycke om shirabyoshidansaren Shizuka Gozen, för sin mästarinna Nishikawa Senrei. Dansen framfördes på en av Kyotos äldsta Nohteatrar, Oe Nohgakudo, byggd i början av 1800-talet.

Ami dansar Shizuka Gozen på Oe Noh Theatre i Kyoto 2011 Foto: Kyoto Art Center

A performance investigating class and gender of the female street performers Shirabyoshi, trained in music, dance and poetry, performed dressed like male priests with a sword, long hakama pants and a tall hat. How did they move? How did they survive? They could easily be replaced by someone else and thus lost both their social position, home and daily income. At the heart of the performanc are the Imayo (modern) songs of the Heian time. What were the subjects important in the arts of the Heian period and how can we relate to them today? The performance is directed and performed by Swedish choreographer Ami Skånberg Dahlstedt, exploring the border between a modern dance expression and the classical Japanese Buyo dance. Two musicians/composers will be in the performance. Kumiko Nonaka from Kyoto and Palle Dahlstedt from Gothenburg, Sweden. Kumiko Nonaka is constantly widening the range and outreach of the classic noh-kan flute, playing it in many unusual circumstances, and together with different musicians. Palle Dahlstedt’s work combines studies in Noh music with advanced Western composition training and state-of-the art electronic music research.The objectives are to create art within this new synthesis, to bring it to a new audience, and to open their eyes to what Japanese performance art can bring to a Western audience – not only as a conserving museal craft, but as a powerful part of contemporary artistic expression. The light will be designed by Swedish Åsa Holtz.

Shizuka Gozen var en populär dansare på 1200-talet. Hon tillfångatas under brinnande krig, hennes nyfödde dödas och hon tvingas dansa för nye shogun i Kamakura. Foto: Kyoto Art Center

2 kommentarer
  1. Hi great reading yoour post

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: