Ohanami お花見 29 april 2018 i Göteborgs Botaniska Trädgård
Idag leder jag en hyllning till körsbärsblomningen med fokuserad blomstergestaltning i den svenskjapanska allsångsdansen Sakura, Sakura kl 12, 13 och 14. Kom och dansa med mig eller kom och upplev allt hanami-relaterat som äger rum i trädgården idag. Karta:
Eventkarta hanami 2018
Hur kom allsångsdansen till? När jag pendlade som intensivast till Kyoto med min familj var mina barn små och de gick t o m på japanskt dagis. Jag ville lära mig allt om deras och mitt andra hemland och tyckte det var fantastiskt hur året ringades in av så många naturdyrkande festivaler. Hanami är en av dem. Det betyder blomstertittning. Säsongen för blomstertittning börjar tidigt, med plommon- och persikoblom i februari. Men körsbärsblomstittningen är den största och viktigaste och därför läggs prefixet ’O’ till, för att visa att det är den stora och viktiga blomstertittningen, O hanami.
Sakurasången är skriven för skolelever dels för att fira sakura men också för att fira att skolterminen börjar i april. 2001 lärde min lärare Nishikawa Senrei ut dansen tillägnad Sakura till mig. Den dansas med två solfjädrar.
2004 fick jag förfrågan från Kulturförvaltningen att skapa en utomhuslektion för åk 0-1. Det blev ett tio år långt hanamifirande med sammanlagt tretusen skolbarn från hela Göteborg. Det var till dessa museilektioner som jag skapade en allsångsdansvänlig version som alla kan dansa utan att äga de speciella danssolfjädrarna som är svåra att få tag på utanför Japan. Härnedan kan du se bilder från förr från mina museilektioner i Japandalen 2004-2014:

Vi går i suriashi till Noh-musik Foto:Jan Skånberg

Suriashi Foto: Jan Skånberg
Vi beundrar träden, stenarna och dammen Foto: Jan Skånberg
Min museilektion har också ägt rum i Melbourne, Australien och Alexandria, Egypten.

Suriashi på skolgården i Smouha, Alexandria Egypten Foto: Sherif Sonbol

Sakuradans i Smouha, Alexandria 2008 Foto: Sherif Sonbol
Från år 2014 och framåt dansar jag med alla som kan och vill varje vår på den dag som av Botaniska utses att vara O Hanami.

Foto: Johan Lagerqvist

Foto: Egil Dahlstedt

Foto: Palle Dahlstedt

Foto: Palle Dahlstedt