Hoppa till innehåll

Faller damm, faller regn i Finland

maj 13, 2012

Faller damm, Faller regn

16.5.2012 klo 19:00-20:00

Modern dansföreställning på besök i Nya Paviljongen från Göteborg

Damm trio www

Koreografen Ami Skånberg Dahlstedt, som besöker Finland i maj, har skapat en föreställning där hon utforskar de historiska kvinnliga gatuartisterna i Japan, Shirabyoshi. Kvinnorna övade musik, dans och poesi och klädde ut sig till män för att uppträda i långa Hakama-byxor och hög hatt, utrustade med svärd. Hur tog de sig fram? Hur klarade de av sin dubbelposition, då de hörde till såväl gatan som det japanska hovet? De var alltid lätta att ersätta, varvid de förlorade sin sociala ställning, sitt hem och sin inkomst.

 

Inspirerad av en tusenårig japansk scenkonsttradition utforskar Ami Skånberg Dahlstedt gränszonen mellan modern dans och den japanska rituella dansen Buyo. I föreställningen går historiska poem, rörelser och melodier rakt in i vårt dagliga liv och sätter frågor om konstens och konstnärens villkor, könsroller och identitet i ett historiskt och globalt perspektiv.

 

Två musiker/tonsättare presenterar sina egna synvinklar i föreställningen: Kumiko Nonaka (Kioto) töjer på den japanska bambuflöjten Noh-kans expressivitet och bjuder publiken på nya intima känslor och melodier. Palle Dahlstedt (Göteborg) förenar sina studier i Noh-musik med modern västerländsk tonkonst och forskning i elektronisk musik i toppklass. Ambitionen har varit att skapa en konstnärlig syntes som bevisar hur de gamla uttrycksformerna av kan leva vidare – inte bara som konserverade minnen utan som ett kraftfullt inslag i modernt konstnärligt uttryck.

 

 

Ons 16.5 kl. 19.00

Faller damm, faller regn

Ami Skånberg- Dahlstedt, dans

Kumiko Nonaka & Palle Dahlstedt, musik

Biljetter 10 € vid dörren

 

Nya Paviljongen

Västra skolstigen 3

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: