Hoppa till innehåll

Hero/Atsumori på Frölunda Kulturhus

maj 6, 2016

amipalle

Ami Skånberg Dahlstedt och Palle Dahlstedt har bjudits in att skapa ett tjugo minuter nytt stycke för Nō-teaterfestivalen: Noh Inspired 1 – Masking and Enmasking: Noh Theatre as a Strategy in Contemporary Art and Performance i London. Nu vill vi bjuda in Göteborgspubliken på förpremiär. Det är också en work-in-progress på en längre föreställning med hjälte- och maskulinitetstema som får premiär våren 2017.

Efter föreställningen kommer Kristina Fridh, forskare i japanska rum, på HDK, att leda ett samtal med Ami. Palle och publiken.

Ami skapar en berättande dans som bygger på en de/ rekonstruktion av det klassiska Nō-dramat Atsumori. Hon vill undersöka stereotyp manlighet och maskulinitet utifrån perspektiven hjältens och offrets. Efter otaliga lektioner i japansk dans samt träning i det japanska svärdet bär Ami en japansk hederskultur i sin kropp.

Nō-dramat Atsumori handlar om den unge musikern Atsumori som dödades i klanfejden mellan Heike och Genji på 1100-talet. Pjäsen, skriven på 1300-talet, tillhör en serie hjältedramer där stupade krigare hamnar i helvetet och tvingas leva för evigt på slagfältet där de dog. Zeami, som skrivit pjäsen, menade att krigarpjäser är helt ointressanta och inte ska spelas särskilt ofta. Såvida en inte skriver in en känd historisk man som har ett utvecklat sinne för konst, poesi och musik och som är känslig för årtidsskiftena. En man som hellre spelar flöjt och dansar än att dra sitt svärd. Atsumoris baneman ångrar djupt att han dödade unge Atsumori och blir istället buddhistisk munk. Han tillbringar resten av livet att be för Atsumoris själ. I Hero placerar Ami istället Atsumoris förälder på slagfältet. Det blir han/hon som hämnas banemannen genom att slåss och han/hon som sörjer.

Med stöd av Göteborgs Stad Pronto, Frölunda Kulturhus och Konstnärsnämndens stöd för internationellt kulturutbyte.

Tack till Torbjörn Alström, Kristin Johansson-Lassbo, Åsa Holtz, Anna Svensdotter, Raili Salminen, Shobukan, Shaolin Si Wushu Guan.

Ami Skånberg Dahlstedt is a Swedish performer, choreographer, filmmaker and writer, trained in Sweden, the U.S., and Japan. She is a member of Nishikawa Senrei’s studio in Kyoto, and a PhD candidate at UoL. Since 2002, she has incorporated traditional Japanese dance and theatre into her contemporary performances and films. Her most recent performance received a performing arts award by Scenkonstgalan in Sweden 2015.

Palle Dahlstedt is a Swedish composer, performer and researcher, working predominantly with keyboard instruments and advanced electronics. Based on his contemporary musical practice and on Noh studies in Kyoto, he has carried out a number of experimental collaborations with Noh musicians and dancers in Japan and Sweden. Palle is currently Professor of Art & Technology at Aalborg Univ. and Reader in Computer-aided Creativity, Univ. of Gothenburg.

https://www.facebook.com/events/1709616152614536/
Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: