Skip to content

Endast tre föreställningar kvar i Sverige, en i Grankulla, utanför Helsingfors

maj 5, 2012

Faller damm, faller regn
Dansföreställning av Ami Skånberg Dahlstedt
Scenen
Urpremiär 4 april kl 19.00
Korografi och dans: Ami Skånberg Dahlstedt
Musik: Palle Dahlstedt och Kumiko Nonaka
Ljus: Åsa Holtz

Inspirerad av en tusenårig Japansk scenkonsttradition har Ami Skånberg Dahlstedt skapat en modern dansföreställning där historiska poem, rörelser och melodier går rakt in i vårt dagliga liv, där frågor om konstens och konstnärens villkor, könsroller och identitet sätts i ett historiskt och globalt perspektiv.

Shirabyoshi var gatudansare men blev så populära att de bjöds in till kejsarens hov för att dansa och undervisa. Vitsminkade kvinnliga shirabyoshidansare gestaltade män och dansarnas speciella situation belyser vår egen nutid på ett märkligt sätt. I två hundra år dansades denna dåtidens moderna dans. I föreställningen vävs dansen samman med de lika gamla Imayo-sångerna, (moderna sånger) som var både hyllningar till Buddha och skildringar av dåtidens vardagsliv i högt och lågt. De numera tonlösa texterna nytolkas av musikerna Kumiko Nonaka och Palle Dahlstedt. Ami Skånberg har skrivit ett manus där Shirabyoshi-dansarens mycket speciella situation belyser hennes egen, och deras umbäranden gör att vi kan förstå våra egna, skildrat genom traditionell och nutida experimentell dans, musik och kostym. Det nära skildras och tydliggörs genom något främmande, och resultatet blir allmänmänskligt.

Studio Buji består främst av Ami Skånberg Dahlstedt koreograf, dansare och författare samt Palle Dahlstedt, tonsättare och musiker Båda har tillbringat mycket tid i Japan, och studerat dess traditionella scenkonst och musik, lika mycket för att förstå den som för att försöka hitta en plats för dess unika uttryck i sina egna konstnärliga gestaltningar. Studio Buji har flera internationella samarbetsprojekt bakom sig. Ami har också arbetat i många år med att sprida japansk danskonst och  japanska traditioner, i syntes med sitt eget uttryck, både i Göteborg och ute i världen.

Den 11 maj kommer professor Jonah Salz att närvara och leda ett samtal direkt efter föreställningen. Han är en internationellt erkänd forskare i jämförande teater, verksam i Kyoto, och har med sin stora kunskap och sitt breda kontaktnät varit ovärderlig i Ami Skånberg Dahlstedts och Palle Dahlstedts arbete med Japansk scenkonst. De har också skapat flera sceniska verk i samarbete med Salz och hans kompani NoHo. Nu kommer han för första gången till Göteborg.

Föreställningar:
4 april kl 19.00 – Premiär
11 april kl 19.00
12 april kl 19.00
14 april kl 15.00
17 april kl 13.00
2 maj kl 19.00
4 maj kl 19.00
·7 maj kl 13.00
9 maj kl 19.00
11 maj kl 19.00

16 maj kl 19.00 Kauniainen, Grankulla utanför Helsingfors

Entré 160 kr / 120 kr

Boka på 0702-721771
info@3vaningen.se
Köp på www.tickster.se

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: