Hoppa till innehåll

Om hur Studio BuJi 舞寺 fick sitt namn

december 26, 2011

Studio BuJi 舞寺 föddes sommaren 2008 då den registrerades som ekonomisk förening hos Bolagsverket och Skatteverket. Studio BuJi har inget scenrum men kan uppstå varsomhelst i världen. Vår ateljé låg tidigare på Norra Hamngatan 4 i Göteborg, i ateljéföreningen Spandex.

Namnet BuJi kom till för att vara en ögonblinkning eller vägvisare för vårt intresse för Japan, i synnerhet japansk scenkonst. Tidigare skapade vi konst under namnet Ateljé Utanföra. Först tänkte Ami på MuJi 無事som man skriver med två kanji, alltså med kinesiska tecken. MuJi som är praktiserandet av Zen och som betyder ”göra ingenting”. Kanji för Mu, , som alltså betyder tomhet/ Zen, kan också uttalas Bu. Och Bu är bl a tecknet för dans. Ji är själva utförandet eller praktiserandet av Mu, alltså att göra ingenting. Men Ji betyder också tempel. 舞寺 BuJi, dansens tempel där man praktiserar tomhetens konst. De som studerar Zen säjer att Zen är möjligt varsomhelst, närsomhelst. Zen låter kanske snällt och avslappnat – men från början betydde det att göra sitt yttersta, att anstränga sig långt över den egna begränsningen och på så sätt nå frid. Vad betyder Zen i vår samtid?

Ami frågade sina japanska vänner om man även i Japan skulle förstå hur vi tänkte när vi valde namn och kanji. Olika förklaringar gavs. En väninna i Tokyo tyckte det var bäst att vara övertydlig; att skriva ut de tre olika sätten man kan skriva BuJi på. Dvs:

1. BuJi i betydelsen danstempel

2. Buji på hiragana, så man ska förstå vilket uttal vi har tänkt oss.

3. Kanji för MuJi för att få kopplingen till Zen. 舞寺 –ぶじ 無事

Vi ville dock helst bara ha två kanji, för enkelhetens skull. En annan väninna menade att BuJi kunde ha betydelesen trygghet, vilket kanske kan medföra något gott. Ett registrerat namn för konstnärlig scenproduktion ger ingen trygghet men organiserar iallafall ens risktaganden.

En tredje väninna, Hoshino Takae (Hög Stjärna), blev mycket glad för Amis förslag på kombination av kanji för dans och för tempel. Hon menade att det också innebar en massa andra betydelser som kunde passa in. Hon tyckte inte att det skulle fungera med MuJi bredvid BuJi. Hon sa att japaner får starka bilder av själva tecknet för Mu. De skulle läsa MuJi och inte alls tänka på BuJi om jag valde den kombinationen. MuJi är ett koncept, ett väldigt abstrakt koncept och ett helt eget begrepp. Men Bu, som också betyder aktiv, glad, emotionell och konkret mänsklig rörelse (dans) tillsammans med Ji; tempel, en helig, speciell och spirituell plats, det var hon intresserad av, det tyckte hon skulle passa Amis dans. 舞寺

Hon blev inspirerad av Amis fråga och började tänka på dagens buddhistiska präster i Japan. De dansar mindre nuförtiden. De reciterar sutra och går i procession. Men för 700 år sedan, i mitten av Kamakuraperioden, fanns det speciella präster, män och kvinnor, som dansade, samtidigt som de reciterade sutra. De reste runt och dansade intenisivt, utomhus och på temporärt uppbyggda träscener. Folk tittade på dem. De prästerna hade aldrig något tempel. Men där de dansade blev platsen helig. Studio BuJi har ingen scen, men vår konst kan uppstå på olika scener och teatrar samt också på platser utan väggar, i parker och trädgårdar. Hoshino Takae, som också är producent och ljussättare och som var min lärare Nishikawa Senrei’s manager, beställde en stämpel för BuJi, skriven med äldre tiders kanji. Denna stämpel har blivit BuJis logga.

Bujilogo

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: